VAD ÄR KEMTVÄTTKemtvätt


Kemtvätt eller engelskans Dry Cleaning, är ett sätt att rengöra kläder och textilier utan att använda vatten (eller i alla fall kraftigt minska användandet av vatten). Det är dock inte “torrt” som i engelskan “dry” utan tvättas i vätska och måste sedan torka.


Själva det fysiska “tvättandet” går till på ungefär samma sätt som om du skulle slänga skjortorna, kostymen eller bröllopsklänningen i tvättmaskinen hemma. Det genomförs dock mer försiktigt och istället för vatten som ämnet för att föra bort smutsen så änvänds olika typer av kemiska ämnen som till exempel Perkloretylenlösning eller Koldioxid.Varför ska man kemtvätta sina kläder?


Kläder kemtvättas för att de inte tål vattentvätt. Om du tvättar ett klädesplagg eller textil som enligt tvättrådet skall kemtvättas är det stor risk att du förstör det.Hur går det till när man kemtvättar?


En kemtvätt fungerar ungefär som en vanlig tvättmaskin i kombination med torktumlare. En viktig skillnad är dock att temperaturen aldrig går över 30 grader.När ska mina kläder kemtvättas?


Dina kläder/textilier skall kemtvättas om de har en cirkel med någon av bokstäverna A, P, F eller W på tvättlappen. Din kemtvätt kommer att veta hur de ska tvätta plagg med de olika benämningarna.


Normalt så är det kläder i material som päls, mocka och läder eller känslig textilier som kostymer eller klänningar som du bör kemtvätta. Det är material som kan ta skada av att tvättas i vatten.


Du kan kemtvätta andra kläder än dem som kräver det. Till exempel skjortor, skinnjackor, skor och så vidare är populära plagg att kemtvätta. Rådfråga din kemtvätt om de kan ta emot dina plagg.
Teknisk information om kemtvätt


Det som under slutet av 1900-talet varit den vanligast använda lösningen i kemtvätt är Perkloretylenlösning (bokstaven P som kemtvättssymbol). Denna lösning, som också förkortas PERC, är väldigt farlig om den kommer ut i naturen.


Bokstaven F står för en typ av kolvätelösning men är i de flesta fall utbytt mot Perkloretylenlösning.


Bokstaven A står för att alla kemtvättsvätskor kan användas i processen.Alternativa tvättmetoder


Det finns andra mer moderna typer av kemisk tvättning. Den senaste tekniken inom kemtvätt är att man tvättar kläder och textiler med koldioxid. Koldioxiden verkar i tvättningen med en väldigt liten mängd miljövänligt tvättmedel och återanvänds sedan i tvättning efter tvättning. Företaget som har tagit fram denna nya teknik heter Fred Butler och dem kan du läsa mer om här (Fred Butler alternativt Miljövänlig kemtvätt ska erövra Europa)Welclean


Det finns även en metod som kallas Wetclean och den indikras på en plagg med bokstaven W.

Det är den miljövänligaste metoden i kemtvättrengöring där man använder biologiskt nedbrytbara tvättmedel i tvättmaskin och ger olika typer av tryck under tvättningen. Olika tryck används på olika klädesplagg.

Mer information: